Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które musimy przyjmować z zewnątrz lub możemy wytwarzać samodzielnie. Do tej ostatniej grupy należy jedna witamina inna niż wszystkie. Jakie są produkty bogate w witaminę D i dlaczego należy je mimo wszystko przyjmować?
Witamina D występowanie w produktach
Choć tak, jak powiedzieliśmy witaminę D możemy wytwarzać samodzielnie, dzięki ekspozycji skóry na słońce, niestety nasz klimat sprawia, że szczególnie w okresie jesienno-zimowym jesteśmy narażeni na jej niedobory. Wówczas konieczna jest suplementacja i przyjmowanie jej z pokarmów. Jakie są produkty bogate w witaminę D?
Produkty bogate w witaminę D
Jeśli chcemy wprowadzić suplementację, witamina D występowanie w produktach jest dość zróżnicowane. Najwięcej występuje jej w rybach morskich takich, jak halibut makrela, łosoś, dorsz, miecznik i węgorz oraz produkty pochodzące od ryb, czyli choćby tran. Bogatym jej źródłem są też jajka.
Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D. Do czego może prowadzić jej niedobór? Skutki mogą być różnorodne. Do najczęściej występujących należą: utrata apetytu, choroby przyzębia, zaburzenia widzenia oraz krzywica.
Najnowsze komentarze