Wszystko co należy wiedzieć o zastosowaniu kiszonego ziarna kukurydzy w diecie zwierząt.
W trakcie hodowli zwierząt, zastosowanie odpowiedniej paszy, ma ogromny wpływ na ich rozwój, oraz przekłada się na zmniejszenie
Własny ekstrakt z wanilii do wypieków
Każda pani domu chce, by przygotowane przez nie dania i ciasta były jak najlepsze, toteż – w miarę możliwości – sięga po odpowiednie produkty. Coraz częściej w przypadku wypieków
Zakupy spożywcze online - dlaczego warto?
Coraz więcej sklepów spożywczych oferuje możliwość robienia zakupów także przez internet. Takie rozwiązanie cieszy się obecnie rosnącą popularnością wśród konsumentów. Czy jednak
Chcesz żyć zdrowo?
Pytanie z tytułu tego artykułu wydaje się być klasycznym pytaniem retorycznym. Przecież każdy z nas chciałby żyć zdrowo i cieszyć się dobrą kondycją znacznie dłużej. Oczywiście nie wynaleziono jeszcze
Zdrowe nawyki żywieniowe.
Zdrowe odżywianie ma bardzo duży wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale przede wszystkim na stan naszego zdrowia. Odgrywa bardzo istotną rolę w profilaktyce wielu chorób w tym np. choroby
Przyprawianie na skuteczne odchudzanie
Każdy z nas wie, że jeśli chcemy schudnąć to najważniejsza powinna być dla nas odpowiednia dieta. Czy to jednak oznacza masę wyrzeczeń?
Czy naprawdę musimy pozbywać się z naszego
Marchewkowe wypieki
Marchewka to niezastąpiony składnik wielu surówek, sałatek a nawet ciast. Wypieki z marchewki są proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Przepisy z marchewki na ciasta coraz częściej wykorzystywane

Marchewka to niezastąpiony składnik wielu surówek, sałatek a nawet ciast. Wypieki z marchewki są proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Przepisy z marchewki na ciasta coraz częściej wykorzystywane są w naszych domach.

Sprawdzone przepisy na ciasta marchewkowe

1) Placek marchewkowy. Bardzo prosty i szybki do przygotowania.
Składniki:
• 2 szklanki startej marchewki ( na grubych oczkach)
• 1 szklanka oleju
• ¾ szklanki cukru
• 3 jajka
• 1szklanka maki
• ½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:
Do małej miseczki wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy ze sobą. Do większej miski wlewamy olej i wsypujemy cukier. Wszystko miksujemy razem dodając co chwilę po jednym jajku. Następnie dodajemy wszystko z małej miseczki i miksujemy aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy marchewkę i mieszamy wszystko szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksówki ( wcześniej wysmarowana masłem i wyścielona papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut ( zazwyczaj tyle aż nie uzyskamy suchego patyczka).
2) Marchewkowa poezja.
Składniki:
• Ok. 200 g startej marchewki ( drobno)
• 150 ml oleju
• 2 jajka
• 200 g mąki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
• 60 g pokrojonego drobno ananasa
• 50 g wiórków kokosowych

Polewa:
• 125 g kremowego serka
• 50 g masła
• Ok. 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
Ubijamy jajka, następnie dodajemy do nich cukier i nadal ubijamy do uzyskania puszystej masy. Cały czas ubijając to mikserem powoli dolewamy olej. Dodajemy marchewkę, ananasa, wiórki kokosowe oraz pokrojone orzechy włoskie i wszystko delikatnie mieszamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i mieszamy. Przesypujemy wszystko do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy ciasto do formy do pieczenia ( wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut lub do suchego patyczka.

Przygotowanie polewy:
Ubijamy serek z masłem i cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki na paręnaście minut.

Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części i smarujemy częścią naszej zastygniętej polewy. Resztę polewy rozsmarowujemy na górze placka. Możemy go również udekorować według naszego uznania.