Wszystko co należy wiedzieć o zastosowaniu kiszonego ziarna kukurydzy w diecie zwierząt.
W trakcie hodowli zwierząt, zastosowanie odpowiedniej paszy, ma ogromny wpływ na ich rozwój, oraz przekłada się na zmniejszenie
Własny ekstrakt z wanilii do wypieków
Każda pani domu chce, by przygotowane przez nie dania i ciasta były jak najlepsze, toteż – w miarę możliwości – sięga po odpowiednie produkty. Coraz częściej w przypadku wypieków
Zakupy spożywcze online - dlaczego warto?
Coraz więcej sklepów spożywczych oferuje możliwość robienia zakupów także przez internet. Takie rozwiązanie cieszy się obecnie rosnącą popularnością wśród konsumentów. Czy jednak
Chcesz żyć zdrowo?
Pytanie z tytułu tego artykułu wydaje się być klasycznym pytaniem retorycznym. Przecież każdy z nas chciałby żyć zdrowo i cieszyć się dobrą kondycją znacznie dłużej. Oczywiście nie wynaleziono jeszcze
Zdrowe nawyki żywieniowe.
Zdrowe odżywianie ma bardzo duży wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale przede wszystkim na stan naszego zdrowia. Odgrywa bardzo istotną rolę w profilaktyce wielu chorób w tym np. choroby
Przyprawianie na skuteczne odchudzanie
Każdy z nas wie, że jeśli chcemy schudnąć to najważniejsza powinna być dla nas odpowiednia dieta. Czy to jednak oznacza masę wyrzeczeń?
Czy naprawdę musimy pozbywać się z naszego
Marchewkowe wypieki
Marchewka to niezastąpiony składnik wielu surówek, sałatek a nawet ciast. Wypieki z marchewki są proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Przepisy z marchewki na ciasta coraz częściej wykorzystywane

Zbilansowana dieta to podstawa zdrowia. Muszą się w niej znaleźć wszystkie podstawowe substancje odżywcze, minerały i witaminy. W przeciwnym razie możemy narazić się na szereg chorób i problemów zdrowotnych. Jeśli zależy nam na utrzymaniu, jak najdłużej zdrowia i dobrej formy, zadbajmy, żeby w naszym jadłospisie znalazł się nie jeden pokarm bogaty w żelazo. Do czego żelazo jest nam potrzebne, w jaki sposób jego niedobór wpływa na organizm?

Zbilansowana dieta – pokarm bogaty w żelazo

Żelazo to składnik niezmiernie istotny dla zachowania zdrowia. Dlaczego? Nasze organizmy nie są w stanie samodzielnie wytwarzać żelaza. Musimy dostarczać go z zewnątrz. Odpowiada za produkcję nowej krwi, zwłaszcza w przypadkach zwiększonej jej utraty. Jego niedobór może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, najpowszechniej znanym jest anemia.

Produkty bogate w żelazo – co jeść?

Najlepiej przyswajalne żelazo dostarczamy wraz z pożywieniem. Bogatym jego źródłem jest czerwone mięso lub wątróbka. Można również znaleźć je w brokułach, fasoli i soi. Starajmy się dostarczać je regularnie, a wówczas zachowamy zdrowie na długi czas.