Zbilansowana dieta to podstawa zdrowia. Muszą się w niej znaleźć wszystkie podstawowe substancje odżywcze, minerały i witaminy. W przeciwnym razie możemy narazić się na szereg chorób i problemów zdrowotnych. Jeśli zależy nam na utrzymaniu, jak najdłużej zdrowia i dobrej formy, zadbajmy, żeby w naszym jadłospisie znalazł się nie jeden pokarm bogaty w żelazo. Do czego żelazo jest nam potrzebne, w jaki sposób jego niedobór wpływa na organizm?
Zbilansowana dieta – pokarm bogaty w żelazo
Żelazo to składnik niezmiernie istotny dla zachowania zdrowia. Dlaczego? Nasze organizmy nie są w stanie samodzielnie wytwarzać żelaza. Musimy dostarczać go z zewnątrz. Odpowiada za produkcję nowej krwi, zwłaszcza w przypadkach zwiększonej jej utraty. Jego niedobór może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, najpowszechniej znanym jest anemia.
Produkty bogate w żelazo – co jeść?
Najlepiej przyswajalne żelazo dostarczamy wraz z pożywieniem. Bogatym jego źródłem jest czerwone mięso lub wątróbka. Można również znaleźć je w brokułach, fasoli i soi. Starajmy się dostarczać je regularnie, a wówczas zachowamy zdrowie na długi czas.
Najnowsze komentarze