Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji powinny znajdować się w odpowiednio zbilansowanej diecie, oczywiście we właściwej proporcji. Specjaliści podają, że ich zawartość nie powinna przekraczać odpowiednio dla cukrów 40%, a dla tłuszczów 30% dziennego spożycia. Które cukry są dobre dla naszego zdrowia?
Cukry proste przykłady produktów
Najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu są cukry proste, wśród których wyróżnia się monosacharydy (np. glukoza, fruktoza) i disacharydy (np. sacharoza). Składają się one z jednej cząstki sacharydu.
Najważniejsza dla naszego zdrowia jest glukoza. Większość cukrów w naszym organizmie wchłania się do krwi właśnie w postaci glukozy lub może się w nią przekształcać w wątrobie. Nasze ciało potrafi wytworzyć z niej wszystkie inne potrzebne mu cukry. Cukry proste przykłady produktów, w których występuje glukoza to: przede wszystkim owoce, soki i miód.
Zadbajmy o to, żeby było jej wystarczająco w naszym codziennym jadłospisie. Mogą one wpływać bezpośrednio na stan naszego zdrowia i ogólną kondycję.
Najnowsze komentarze