Najlepsze Przepisy na Dania Na Zimno: Oryginalne Pomysły na Chłodne Posiłki
Czy wiesz, że dania na zimno mogą być nie tylko orzeźwiające, ale także niezwykle smaczne i pożywne? W tym artykule odkryjemy fascynujący świat
Najsmaczniejsze Sałatki na Grilla: Odkryj Nowe Smaki i Inspiracje
Lato to idealny czas na organizowanie spotkań przy grillu. Wraz z grillowanymi smakołykami, sałatki na grilla odgrywają kluczową rolę, dodając świeżości
Krem z Brokułów: Zdrowa i Pyszna Propozycja na Obiad dla Każdego!
W dzisiejszym artykule zapraszamy Cię do odkrycia tajemnic przygotowania kremu z brokułów, który jest nie tylko pysznym daniem, ale także bogatym źródłem
Duolife: Naturalne suplementy jako klucz do zdrowej diety
Suplementacja na Rzecz Lepszego Zdrowia
W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia i jakość diety często pozostawiają wiele do życzenia, naturalne suplementy zyskują
Wykorzystanie Sera Mascarpone w Kolacyjnych Przysmakach: Zaskocz Swoich Gości Wyjątkowymi Smakami
Jeśli szukasz pomysłów na wyjątkową kolację, warto sięgnąć po serek mascarpone. To nietypowy składnik, który może całkowicie
Wszystko co należy wiedzieć o zastosowaniu kiszonego ziarna kukurydzy w diecie zwierząt.
W trakcie hodowli zwierząt, zastosowanie odpowiedniej paszy, ma ogromny wpływ na ich rozwój, oraz przekłada się na zmniejszenie
Własny ekstrakt z wanilii do wypieków
Każda pani domu chce, by przygotowane przez nie dania i ciasta były jak najlepsze, toteż – w miarę możliwości – sięga po odpowiednie produkty. Coraz częściej w przypadku wypieków

Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji powinny znajdować się w odpowiednio zbilansowanej diecie, oczywiście we właściwej proporcji. Specjaliści podają, że ich zawartość nie powinna przekraczać odpowiednio dla cukrów 40%, a dla tłuszczów 30% dziennego spożycia. Które cukry są dobre dla naszego zdrowia?

Cukry proste przykłady produktów

Najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu są cukry proste, wśród których wyróżnia się monosacharydy (np. glukoza, fruktoza) i disacharydy (np. sacharoza). Składają się one z jednej cząstki sacharydu.

Najważniejsza dla naszego zdrowia jest glukoza. Większość cukrów w naszym organizmie wchłania się do krwi właśnie w postaci glukozy lub może się w nią przekształcać w wątrobie. Nasze ciało potrafi wytworzyć z niej wszystkie inne potrzebne mu cukry. Cukry proste przykłady produktów, w których występuje glukoza to: przede wszystkim owoce, soki i miód.

Zadbajmy o to, żeby było jej wystarczająco w naszym codziennym jadłospisie. Mogą one wpływać bezpośrednio na stan naszego zdrowia i ogólną kondycję.