Żywność konwencjonalna a ekologiczna
Przed kilkudziesięciu laty środki do nawożenia roślin, stymulujące ich wzrost były mało znane. Korzystały z nich wyłącznie najbardziej nowoczesne gospodarstwa rolne. Dzisiaj stosowanie sztucznych nawozów oraz substancji do nawożenia roślin to norma. Mnóstwo osób buntuje się przeciwko temu. Cenią sobie oni ekologiczne owoce oraz warzywa. Co wyróżnia produkty ekologiczne od tych „normalnych“? Przede wszystkim wyjątkowy smak. Produkty typu eko smakują o wiele lepiej. Jak też przekonują naukowcy ich skład jest zdecydowanie bardziej wartościowych. „Normalna“, konwencjonalna żywność może zawierać ponadto mnóstwo rakotwórczych substancji przyspieszających starzenie się organizmu.
Owoce ekologiczne tych substancji są pozbawione. Co więcej zawierają zdecydowanie więcej witamin oraz przeciwutleniaczy. Te ostatnie związki hamują rozwój i namnażanie wolnych rodników. Tego typu warzywa znajdziemy na szeroką skalę w takich miastach jak warszawa. Gdy w swoim pobliżu nie mamy też sklepu oferującego żywność ekologiczną zawsze możemy zamówić ją za pośrednictwem internetu. Sklepy ekologiczne gwarantują przesyłkę online.
Najnowsze komentarze