Marchewka to niezastąpiony składnik wielu surówek, sałatek a nawet ciast. Wypieki z marchewki są proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Przepisy z marchewki na ciasta coraz częściej wykorzystywane są w naszych domach.
Sprawdzone przepisy na ciasta marchewkowe
1) Placek marchewkowy. Bardzo prosty i szybki do przygotowania.
Składniki:
• 2 szklanki startej marchewki ( na grubych oczkach)
• 1 szklanka oleju
• ¾ szklanki cukru
• 3 jajka
• 1szklanka maki
• ½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Do małej miseczki wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy ze sobą. Do większej miski wlewamy olej i wsypujemy cukier. Wszystko miksujemy razem dodając co chwilę po jednym jajku. Następnie dodajemy wszystko z małej miseczki i miksujemy aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy marchewkę i mieszamy wszystko szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksówki ( wcześniej wysmarowana masłem i wyścielona papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut ( zazwyczaj tyle aż nie uzyskamy suchego patyczka).
2) Marchewkowa poezja.
Składniki:
• Ok. 200 g startej marchewki ( drobno)
• 150 ml oleju
• 2 jajka
• 200 g mąki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
• 60 g pokrojonego drobno ananasa
• 50 g wiórków kokosowych
Polewa:
• 125 g kremowego serka
• 50 g masła
• Ok. 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ubijamy jajka, następnie dodajemy do nich cukier i nadal ubijamy do uzyskania puszystej masy. Cały czas ubijając to mikserem powoli dolewamy olej. Dodajemy marchewkę, ananasa, wiórki kokosowe oraz pokrojone orzechy włoskie i wszystko delikatnie mieszamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i mieszamy. Przesypujemy wszystko do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy ciasto do formy do pieczenia ( wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowanie polewy:
Ubijamy serek z masłem i cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki na paręnaście minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części i smarujemy częścią naszej zastygniętej polewy. Resztę polewy rozsmarowujemy na górze placka. Możemy go również udekorować według naszego uznania.
Najnowsze komentarze