Najlepsze Przepisy na Dania Na Zimno: Oryginalne Pomysły na Chłodne Posiłki
Czy wiesz, że dania na zimno mogą być nie tylko orzeźwiające, ale także niezwykle smaczne i pożywne? W tym artykule odkryjemy fascynujący świat
Najsmaczniejsze Sałatki na Grilla: Odkryj Nowe Smaki i Inspiracje
Lato to idealny czas na organizowanie spotkań przy grillu. Wraz z grillowanymi smakołykami, sałatki na grilla odgrywają kluczową rolę, dodając świeżości
Krem z Brokułów: Zdrowa i Pyszna Propozycja na Obiad dla Każdego!
W dzisiejszym artykule zapraszamy Cię do odkrycia tajemnic przygotowania kremu z brokułów, który jest nie tylko pysznym daniem, ale także bogatym źródłem
Duolife: Naturalne suplementy jako klucz do zdrowej diety
Suplementacja na Rzecz Lepszego Zdrowia
W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia i jakość diety często pozostawiają wiele do życzenia, naturalne suplementy zyskują
Wykorzystanie Sera Mascarpone w Kolacyjnych Przysmakach: Zaskocz Swoich Gości Wyjątkowymi Smakami
Jeśli szukasz pomysłów na wyjątkową kolację, warto sięgnąć po serek mascarpone. To nietypowy składnik, który może całkowicie
Wszystko co należy wiedzieć o zastosowaniu kiszonego ziarna kukurydzy w diecie zwierząt.
W trakcie hodowli zwierząt, zastosowanie odpowiedniej paszy, ma ogromny wpływ na ich rozwój, oraz przekłada się na zmniejszenie
Własny ekstrakt z wanilii do wypieków
Każda pani domu chce, by przygotowane przez nie dania i ciasta były jak najlepsze, toteż – w miarę możliwości – sięga po odpowiednie produkty. Coraz częściej w przypadku wypieków

Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania naszych organizmów. Moda na zdrowy tryb życia i diety spowodowały, że cukry zaczęły być uznawane za zbędne, a wręcz szkodliwe. Choć oczywiście bez części z nich możemy się spokojnie obyć, niektóre są konieczne, żeby nasze ciało mogło właściwie działać. Jak dzielimy cukry i które z nich są dla nas istotne?

Węglowodany proste i złożone – podstawowy podział

Podstawowy podział wymienia węglowodany proste i złożone. Cukrami prostymi w dietetyce określa się cukry składające się z jednej cząsteczki sacharydy, czyli monosacharydy lub disacharydy – z dwiema cząsteczkami. Najważniejszym dla naszego zdrowia węglowodanem jest glukoza. To najprostszy cukier. To on jest głównie wchłaniany do krwi z pokarmu, a też bywa magazynowany w wątrobie. Z niego nasz organizm jest w stanie wytworzyć wszystkie potrzebne mu inne cukry.

Jak dzielimy cukry? Inne rodzaje cukrów

Oprócz wymienionych cukrów prostych w żywności pojawiają się również cukry złożone – mniej niezbędne i trudniej przyswajalne. Do najczęściej występujących zalicza się: skrobię, glikogen i celulozę.