Najlepsze Przepisy na Dania Na Zimno: Oryginalne Pomysły na Chłodne Posiłki
Czy wiesz, że dania na zimno mogą być nie tylko orzeźwiające, ale także niezwykle smaczne i pożywne? W tym artykule odkryjemy fascynujący świat
Najsmaczniejsze Sałatki na Grilla: Odkryj Nowe Smaki i Inspiracje
Lato to idealny czas na organizowanie spotkań przy grillu. Wraz z grillowanymi smakołykami, sałatki na grilla odgrywają kluczową rolę, dodając świeżości
Krem z Brokułów: Zdrowa i Pyszna Propozycja na Obiad dla Każdego!
W dzisiejszym artykule zapraszamy Cię do odkrycia tajemnic przygotowania kremu z brokułów, który jest nie tylko pysznym daniem, ale także bogatym źródłem
Duolife: Naturalne suplementy jako klucz do zdrowej diety
Suplementacja na Rzecz Lepszego Zdrowia
W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia i jakość diety często pozostawiają wiele do życzenia, naturalne suplementy zyskują
Wykorzystanie Sera Mascarpone w Kolacyjnych Przysmakach: Zaskocz Swoich Gości Wyjątkowymi Smakami
Jeśli szukasz pomysłów na wyjątkową kolację, warto sięgnąć po serek mascarpone. To nietypowy składnik, który może całkowicie
Wszystko co należy wiedzieć o zastosowaniu kiszonego ziarna kukurydzy w diecie zwierząt.
W trakcie hodowli zwierząt, zastosowanie odpowiedniej paszy, ma ogromny wpływ na ich rozwój, oraz przekłada się na zmniejszenie
Własny ekstrakt z wanilii do wypieków
Każda pani domu chce, by przygotowane przez nie dania i ciasta były jak najlepsze, toteż – w miarę możliwości – sięga po odpowiednie produkty. Coraz częściej w przypadku wypieków

Każda pani domu chce, by przygotowane przez nie dania i ciasta były jak najlepsze, toteż – w miarę możliwości – sięga po odpowiednie produkty. Coraz częściej w przypadku wypieków na liście składników pojawia się ekstrakt waniliowy. Czy trzeba go kupić? Można, ale nie trzeba, bo można wykonać go samodzielne – a jak zrobić ekstrakt waniliowy, o tym poniżej.

Co to jest?

Czym właściwie jest ekstrakt waniliowy i dlaczego ma znaczenie w wypiekach? Wykorzystuje się go do aromatyzowania ciast i deserów, niektórzy wykorzystują go także do stworzenia wykwintnych dań z białego mięsa. Stanowi jeden z ważniejszych składników zachodnich deserów, jak na przykład angielskich puddingów.

To mieszanka powstała z macerowania i przesączania lasek wanilii w etanolu i wodzie.

Zrób to sam!

Wykonanie ekstraktu waniliowego w domowych warunkach nie jest zbyt trudną sztuką, na uwadze mieć jednak należy, iż do przygotowania wykorzystuje się alkohol – warto więc przygotować go z dala od dzieci, które z ciekawości mogłyby chcieć go posmakować, nim będzie dobry.

Na ostateczny efekt trzeba poczekać do dwóch miesięcy, przez ten czas pewnie zakupi się choć jedną buteleczkę ekstraktu, ale pamiętać należy, że mając już swój własny i używając go, można go uzupełniać, na przykład po wykorzystaniu w połowie dolać alkoholu do zakrycia strączków, jak i dodawać kolejne laski wanilii dla mocniejszego aromatu i ciemniejszego koloru.

Składniki:

– 3 soczyste, duże strąki wanilii
– 1 szklanka wódki (brandy lub rumu – z rumem będzie słodszy)
– szklana buteleczka lub karafka z zamknięciem

Przygotowanie

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół bez wyskrobywania ziarenek, umieścić w buteleczce. Nalać wódki do całkowitego zakrycia strąków. Buteleczkę zamknąć, trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu – ale nie w lodówce! – co pewien czas energicznie wstrząsnąć.
Po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, po dwóch miesiącach osiągnie pełen aromat i będzie gotowy do użycia.
Tak powstały ekstrakt nadaje się do użycia przez wiele lat.