Jedzenie ekologiczne vs normalne
Szereg badań naukowych potwierdza to, że pożywienie ekologiczne jest o wiele zdrowsze. Przede wszystkim jest też smaczniejsze i bardziej wartościowe. Warzywa i owoce uprawiane na ogromną skalę przemysłową nasycone są pestycydami i innymi szkodliwymi substancjami. Dotyczy to zresztą nie tylko warzyw. Weźmy pod uwagę mięso. To pochodzące z ekologicznej hodowli zawiera więcej pełnowartościowego białka. Produkty ekologiczne zawierają zdecydowanie mniej składników szkodliwych takich jak kadm. Jest to pierwiastek o działaniu rakotwórczym.
Warzywa pochodzące z ekologicznych upraw zawierają ponadto zdecydowanie mniejszą ilość azotu. Charakteryzują się również sporą zawartością antyoksydantów, substancji zwalczających wolne rodniki i substancje rakotwórcze. Moda na ekologiczny tryb życia sprawia, że bez problemu znajdziemy sklep oferujący tego typu żywność. Musimy mieć jednak na uwadze, że marchew ekologiczna jest zdecydowanie droższa od tej sprzedawanej na targu czy w supermarkecie. Jeśli chcemy mieć naprawdę ekologiczną żywność to warto zainwestować trochę pracy i samemu wyhodować ekologiczne marchewki i ogórki.
Najnowsze komentarze