Nasze babcie i mamy często, kiedy byliśmy przeziębieni dawały nam syrop z cebuli albo czosnek. Jak się okazuje, było to najlepsze, co mogły nam dawać. Warzywa mają wiele składników odżywczych, które są nam potrzebne, by poprawnie funkcjonować. Jednak, potrafią też leczyć nasze dolegliwości lub wspierać podczas leczenia wszelkimi antybiotykami, lekami, czy innymi preparatami.
Ciśnienie
Jak się okazuje niektóre warzywa mogą bardzo pomóc nam ze zbyt wysokim ciśnieniu. Szpinak i papryka zawierają silne przeciwutleniacze, które regulują przepływ krwi, obniżając tym samym ciśnienie.
Wątroba i woreczek żółciowy
Warzywa które leczą przypadłości związane z wątrobą to między innymi oliwki i buraki ćwikłowe. Oliwki zawierają składniki wpływające na zwiększone wydzielanie żółci Na poprawę pracy wątroby pomoże zaś ćwikła, czyli nic innego jak gotowane buraki ćwikłowe z chrzanem i kminem. Na wątrobę i woreczek żółciowy kojąco działają również surowe pomidory i zielony groszek.
Migreny
Wiele osób twierdzi, że na migreny powinno się pić kawę. Jest w tym wiele prawdy, bo kofeina rozszerza naczynia krwionośne. Może to zahamować dalszy rozwój migreny lub choć załagodzić ból. Mało kto wspomina jednak o imbirze. Imbir może zapobiec mdłościom i załagodzić przebieg migreny.
Zbyt wysoki cholesterol
W walce ze zbyt wysokim cholesterolem Matka Natura dała nam bardzo silnego sojusznika. I nie chodzi jedynie o jej zapach, ale także i o kwercetynę. Mowa o cebuli. Wcześniej wspomniany związek to bardzo silny przeciwutleniacz. Za jego sprawą podnoszony jest poziom dobrego cholesterolu we krwi, a produkcja złego jest powstrzymywana.
Biegunka
Biegunka to przypadłość, która może dotknąć każdego z nas, wszędzie gdzie tylko się znajdziemy. Nie zawsze jednak pod ręką mamy leki przeciw biegunce. Czasami zamiast tego w domu znajdziemy tylko marchewkę. A co taka marchewka tu pomoże? Jak się okazuje bardzo dużo. Rozgotowana marchewka w wodzie z gotowania – czyli inaczej zwana marchwianka – potrafi łagodzić objawy biegunki.
Najnowsze komentarze