Każda pani domu chce, by przygotowane przez nie dania i ciasta były jak najlepsze, toteż – w miarę możliwości – sięga po odpowiednie produkty. Coraz częściej w przypadku wypieków na liście składników pojawia się ekstrakt waniliowy. Czy trzeba go kupić? Można, ale nie trzeba, bo można wykonać go samodzielne – a jak zrobić ekstrakt waniliowy, o tym poniżej.
Co to jest?
Czym właściwie jest ekstrakt waniliowy i dlaczego ma znaczenie w wypiekach? Wykorzystuje się go do aromatyzowania ciast i deserów, niektórzy wykorzystują go także do stworzenia wykwintnych dań z białego mięsa. Stanowi jeden z ważniejszych składników zachodnich deserów, jak na przykład angielskich puddingów.
To mieszanka powstała z macerowania i przesączania lasek wanilii w etanolu i wodzie.
Zrób to sam!
Wykonanie ekstraktu waniliowego w domowych warunkach nie jest zbyt trudną sztuką, na uwadze mieć jednak należy, iż do przygotowania wykorzystuje się alkohol – warto więc przygotować go z dala od dzieci, które z ciekawości mogłyby chcieć go posmakować, nim będzie dobry.
Na ostateczny efekt trzeba poczekać do dwóch miesięcy, przez ten czas pewnie zakupi się choć jedną buteleczkę ekstraktu, ale pamiętać należy, że mając już swój własny i używając go, można go uzupełniać, na przykład po wykorzystaniu w połowie dolać alkoholu do zakrycia strączków, jak i dodawać kolejne laski wanilii dla mocniejszego aromatu i ciemniejszego koloru.
Składniki:
– 3 soczyste, duże strąki wanilii
– 1 szklanka wódki (brandy lub rumu – z rumem będzie słodszy)
– szklana buteleczka lub karafka z zamknięciem
Przygotowanie
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół bez wyskrobywania ziarenek, umieścić w buteleczce. Nalać wódki do całkowitego zakrycia strąków. Buteleczkę zamknąć, trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu – ale nie w lodówce! – co pewien czas energicznie wstrząsnąć.
Po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, po dwóch miesiącach osiągnie pełen aromat i będzie gotowy do użycia.
Tak powstały ekstrakt nadaje się do użycia przez wiele lat.
Najnowsze komentarze