Złotem faraonów nazywano w starożytnym Egipcie olej z czarnuszki. Dzisiaj wraca na stoły i do kosmetyczek w europejskich domach. To wyjątkowy olej pozyskiwany z nasion czarnuszki, które mogą być stosowane także bezpośrednio w posiłkach i zawierają podobne właściwości. Warto posypywać nimi sałatki, samodzielnie pieczone chleby i bułki, pieczone mięsa. Olej i nasiona mają intensywny smak, a oleje eteryczne w nich zawarta wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim olej ten działa na dolegliwości żołądkowe. Jest zalecany dla osób, które dręczą niestrawności i wrzody żołądka. Badania wykazują, że olej zahamuje je lub cofnie uszkodzenia.
Olej z czarnuszki zawiera także wysoki poziom witaminy E, jest naturalnym eliksirem odmładzającym. Jest chętnie dodawany do kosmetyków przeciwtrądzikowych i przeciwłupieżowych. Ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Prowadzone są badania na zwierzętach potwierdzające działanie antynowotworowe. Komórki rakowe giną i nie namnażają się. To wszystko jest jeszcze w sferze domysłów i wstępnych wniosków, ale wiele przesłanej wskazuje, że związki zawarte w oleju mogą być terapią wspomagającą dla osób z rakiem. Warto dodawać go na co dzień do posiłków lub spożywać jedną łyżeczkę tuż przed posiłkiem. Nie zaleca się stosowania oleju z czarnuszki kobietom w ciąży – hamuje od skurcze, m. in. macicy.
Najnowsze komentarze