Ważność skierowania na badania krwi
Podstawowymi elementami leczenia są badania takie jak chociażby morfologia oraz stosowanie środków farmaceutycznych. Te pierwsze w większości przypadków wykonujemy ze specjalnym skierowaniem
Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Cukier można znaleźć dosłownie w każdym produkcie spożywczym, nawet jeśli nie jest on czymś, co kojarzymy ze słodkim smakiem. To zadziwiające, ale cukier może być w takich produktach
Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie
Jak dzielimy cukry? Jakie są rodzaje cukrów? Węglowodany proste i złożone
Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania
Węglowodany złożone produkty -lista produktów, tabela - przykłady. Zdrowy cukier? Niezbędne dla zdrowia węglowodany
Nie każdy tłuszcz czy cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są wręcz niezbędne dla
Cukry proste przykłady produktów. Które cukry powinniśmy dostarczać do organizmu?
Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji

Oliwa z oliwek jest jednym z najlepszych olejów, wywierających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dieta śródziemnomorska, w której wykorzystywane są duże ilości oliwy jest jedną z najzdrowszych diet świata. Ponadto skropiona oliwą sałatka zyskuje niepowtarzalne walory smakowe.

Antyoksydanty

Oliwa z oliwek extra virgine zawiera przeciwutleniacze, które powodują zmniejszanie ilości wolnych rodników organizmie. Sprawia to, że oliwa działa korzystnie na układ krążenia, a dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera także witaminę E, mającą dobry wpływ na stan skóry.
Oliwa z oliwek oprócz obniżania poziomu cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy, obniża również poziom glukozy we krwi, zapobiegając tym samy rozwojowi cukrzycy typu 2.
Mogą ją stosować osoby na diecie, ponieważ nie wpływa na podwyższenie masy ciała, a wręcz przeciwnie sprzyja walce z nadmiernymi kilogramami.
Prawdziwa grecka oliwa z oliwek, którą oferuje np. sklep internetowy, prowadzący sprzedaż artykułów sprowadzanych z Grecji zawiera także nienasycone kwasy omega 3 i omega 6, które wspomagają pracę układu nerwowego, sprzyjają lepszej pracy naszych komórek mózgowych. Mówi się również, że oliwa przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimera.
Oliwa z oliwek ma wiele bardzo korzystnych zalet, dlatego powinniśmy ją włączyć w naszą codzienną dietę. Należy pamiętać, że na oliwie z oliwek nie wolno smażyć potraw.