Leki od Matki Natury
Nasze babcie i mamy często, kiedy byliśmy przeziębieni dawały nam syrop z cebuli albo czosnek. Jak się okazuje, było to najlepsze, co mogły nam dawać. Warzywa mają wiele składników odżywczych, które
Ważność skierowania na badania krwi
Podstawowymi elementami leczenia są badania takie jak chociażby morfologia oraz stosowanie środków farmaceutycznych. Te pierwsze w większości przypadków wykonujemy ze specjalnym skierowaniem
Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Cukier można znaleźć dosłownie w każdym produkcie spożywczym, nawet jeśli nie jest on czymś, co kojarzymy ze słodkim smakiem. To zadziwiające, ale cukier może być w takich produktach
Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie
Jak dzielimy cukry? Jakie są rodzaje cukrów? Węglowodany proste i złożone
Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania
Węglowodany złożone produkty -lista produktów, tabela - przykłady. Zdrowy cukier? Niezbędne dla zdrowia węglowodany
Nie każdy tłuszcz czy cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są wręcz niezbędne dla

Złotem faraonów nazywano w starożytnym Egipcie olej z czarnuszki. Dzisiaj wraca na stoły i do kosmetyczek w europejskich domach. To wyjątkowy olej pozyskiwany z nasion czarnuszki, które mogą być stosowane także bezpośrednio w posiłkach i zawierają podobne właściwości. Warto posypywać nimi sałatki, samodzielnie pieczone chleby i bułki, pieczone mięsa. Olej i nasiona mają intensywny smak, a oleje eteryczne w nich zawarta wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim olej ten działa na dolegliwości żołądkowe. Jest zalecany dla osób, które dręczą niestrawności i wrzody żołądka. Badania wykazują, że olej zahamuje je lub cofnie uszkodzenia.

 

Olej z czarnuszki zawiera także wysoki poziom witaminy E, jest naturalnym eliksirem odmładzającym. Jest chętnie dodawany do kosmetyków przeciwtrądzikowych i przeciwłupieżowych. Ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Prowadzone są badania na zwierzętach potwierdzające działanie antynowotworowe. Komórki rakowe giną i nie namnażają się. To wszystko jest jeszcze w sferze domysłów i wstępnych wniosków, ale wiele przesłanej wskazuje, że związki zawarte w oleju mogą być terapią wspomagającą dla osób z rakiem. Warto dodawać go na co dzień do posiłków lub spożywać jedną łyżeczkę tuż przed posiłkiem. Nie zaleca się stosowania oleju z czarnuszki kobietom w ciąży – hamuje od skurcze, m. in. macicy.