Własny ekstrakt z wanilii do wypieków
Każda pani domu chce, by przygotowane przez nie dania i ciasta były jak najlepsze, toteż – w miarę możliwości – sięga po odpowiednie produkty. Coraz częściej w przypadku wypieków
Zakupy spożywcze online - dlaczego warto?
Coraz więcej sklepów spożywczych oferuje możliwość robienia zakupów także przez internet. Takie rozwiązanie cieszy się obecnie rosnącą popularnością wśród konsumentów. Czy jednak
Chcesz żyć zdrowo?
Pytanie z tytułu tego artykułu wydaje się być klasycznym pytaniem retorycznym. Przecież każdy z nas chciałby żyć zdrowo i cieszyć się dobrą kondycją znacznie dłużej. Oczywiście nie wynaleziono jeszcze
Zdrowe nawyki żywieniowe.
Zdrowe odżywianie ma bardzo duży wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale przede wszystkim na stan naszego zdrowia. Odgrywa bardzo istotną rolę w profilaktyce wielu chorób w tym np. choroby
Przyprawianie na skuteczne odchudzanie
Każdy z nas wie, że jeśli chcemy schudnąć to najważniejsza powinna być dla nas odpowiednia dieta. Czy to jednak oznacza masę wyrzeczeń?
Czy naprawdę musimy pozbywać się z naszego
Marchewkowe wypieki
Marchewka to niezastąpiony składnik wielu surówek, sałatek a nawet ciast. Wypieki z marchewki są proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Przepisy z marchewki na ciasta coraz częściej wykorzystywane
Leki od Matki Natury
Nasze babcie i mamy często, kiedy byliśmy przeziębieni dawały nam syrop z cebuli albo czosnek. Jak się okazuje, było to najlepsze, co mogły nam dawać. Warzywa mają wiele składników odżywczych, które

Każda pani domu chce, by przygotowane przez nie dania i ciasta były jak najlepsze, toteż – w miarę możliwości – sięga po odpowiednie produkty. Coraz częściej w przypadku wypieków na liście składników pojawia się ekstrakt waniliowy. Czy trzeba go kupić? Można, ale nie trzeba, bo można wykonać go samodzielne – a jak zrobić ekstrakt waniliowy, o tym poniżej.

Co to jest?

Czym właściwie jest ekstrakt waniliowy i dlaczego ma znaczenie w wypiekach? Wykorzystuje się go do aromatyzowania ciast i deserów, niektórzy wykorzystują go także do stworzenia wykwintnych dań z białego mięsa. Stanowi jeden z ważniejszych składników zachodnich deserów, jak na przykład angielskich puddingów.

To mieszanka powstała z macerowania i przesączania lasek wanilii w etanolu i wodzie.

Zrób to sam!

Wykonanie ekstraktu waniliowego w domowych warunkach nie jest zbyt trudną sztuką, na uwadze mieć jednak należy, iż do przygotowania wykorzystuje się alkohol – warto więc przygotować go z dala od dzieci, które z ciekawości mogłyby chcieć go posmakować, nim będzie dobry.

Na ostateczny efekt trzeba poczekać do dwóch miesięcy, przez ten czas pewnie zakupi się choć jedną buteleczkę ekstraktu, ale pamiętać należy, że mając już swój własny i używając go, można go uzupełniać, na przykład po wykorzystaniu w połowie dolać alkoholu do zakrycia strączków, jak i dodawać kolejne laski wanilii dla mocniejszego aromatu i ciemniejszego koloru.

Składniki:

– 3 soczyste, duże strąki wanilii
– 1 szklanka wódki (brandy lub rumu – z rumem będzie słodszy)
– szklana buteleczka lub karafka z zamknięciem

Przygotowanie

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół bez wyskrobywania ziarenek, umieścić w buteleczce. Nalać wódki do całkowitego zakrycia strąków. Buteleczkę zamknąć, trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu – ale nie w lodówce! – co pewien czas energicznie wstrząsnąć.
Po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, po dwóch miesiącach osiągnie pełen aromat i będzie gotowy do użycia.
Tak powstały ekstrakt nadaje się do użycia przez wiele lat.