Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Cukier można znaleźć dosłownie w każdym produkcie spożywczym, nawet jeśli nie jest on czymś, co kojarzymy ze słodkim smakiem. To zadziwiające, ale cukier może być w takich produktach
Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie
Jak dzielimy cukry? Jakie są rodzaje cukrów? Węglowodany proste i złożone
Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania
Węglowodany złożone produkty -lista produktów, tabela - przykłady. Zdrowy cukier? Niezbędne dla zdrowia węglowodany
Nie każdy tłuszcz czy cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są wręcz niezbędne dla
Cukry proste przykłady produktów. Które cukry powinniśmy dostarczać do organizmu?
Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji
Tłuszcze nienasycone produkty i tłuszcze nasycone produkty. Dlaczego powinniśmy jeść tłuszcze? Tłuszcze nienasycone przykłady
Kiedy zależy nam na zdrowiu i pięknej sylwetce zazwyczaj ograniczamy spożycie tłuszczów. Warto

Jesteś fanem wszelkiego rodzaju ciastek, cukierków, a już na pewno nie możesz przejść obojętnie obok półki z żelkami, jednak dostajesz zawrotów głowy czytając ich skład. Bierzesz paczuszkę do ręki rzucasz okiem na tabelkę z tymi wszystkimi konserwantami, E składnikami i odkładasz żelki z powrotem na sklepowy regał, bo nie chcesz się truć. Jest na to bardzo prosta rada. Skorzystaj z ofert sklepów ze zdrową żywnością i postaw na ekologiczne słodycze.

 
Produkty te w swoim składzie zawierają same naturalne składniki, pozbawione są sztucznych barwników, szkodzących naszemu zdrowiu konserwantów. Ponadto słodycze te są w dużej mierze dietetyczne. Każdy ma czasami ochotę na coś słodkiego, dlatego będąc na diecie nie trzeba się będzie katować patrząc na te wszystkie niezdrowe, kaloryczne ciastka. Wystarczy je zastąpić naturalnymi smakołykami, które również skutecznie podniosą poziom cukru we krwi i zaspokoją potrzebę podjadania, a nie zaprzepaszczą efektów stosowanej diety i ćwiczeń.
W ofertach sklepów ekologicznych można także odnaleźć bezglutenowe słodycze. Jest to propozycja dla osób, które muszą ze swych posiłków wyłączyć gluten. Liczba ludzi, których dotyczy nietolerancja na gluten i choroba jaką jest celiakia rośnie z każdym rokiem.