Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie
Jak dzielimy cukry? Jakie są rodzaje cukrów? Węglowodany proste i złożone
Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania
Węglowodany złożone produkty -lista produktów, tabela - przykłady. Zdrowy cukier? Niezbędne dla zdrowia węglowodany
Nie każdy tłuszcz czy cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są wręcz niezbędne dla
Cukry proste przykłady produktów. Które cukry powinniśmy dostarczać do organizmu?
Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji
Tłuszcze nienasycone produkty i tłuszcze nasycone produkty. Dlaczego powinniśmy jeść tłuszcze? Tłuszcze nienasycone przykłady
Kiedy zależy nam na zdrowiu i pięknej sylwetce zazwyczaj ograniczamy spożycie tłuszczów. Warto
Jedzenie spalające tłuszcz. Jak spalać tłuszcz, jedząc konkretne produkty? Warzywa spalające tłuszcz - pokarmy spalające tłuszcz
Dieta nie musi opierać się wyłącznie na ograniczaniu porcji i spożywaniu posiłków niskokalorycznych.

Czasami samo odchudzanie nie pomaga, czujemy, że nasze brzuchy stają się większe, zwiększa się obwód w pasie, a my nie czujemy się komfortowo. Winnymi takiej sytuacji są wzdęcia. Jak sobie skutecznie z nimi poradzić? Przede wszystkim należy wykluczyć lub znacząco ograniczyć potrawy wzdymające.

Czym się objawiają wzdęcia? Potrawy wzdymające – co należy wykluczyć?

Najczęstszym objawem wzdęć jest uczucie ciężkości i dyskomfort w brzuchu. Jest ono związane z nadmierną ilością gazów, które zgromadziły się w układzie pokarmowym. Wpływają one na pogorszenie samopoczucia, koncentracji oraz normalne funkcjonowanie. Najczęstszą ich przyczyną jest nieodpowiednia dieta, bogata w produkty wzdymające.

Produkty wzdymające, na przykład warzywa wzdymające – czego unikać?

Istnieje kilka grup produktów (np. warzywa wzdymające), które powinno się wykluczyć walcząc ze wzdęciami. Przede wszystkim warto zrezygnować z roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, grochu) a także kapusty (zarówno surowej, jak i kiszonej). Problematyczne mogą być również wysokobłonnikowe pieczywo a także produkty zawierające laktozę.
Warto zwrócić uwagę ta to, co jemy. Dzięki temu znacząco poprawi się jakość naszego życia.