Leki od Matki Natury
Nasze babcie i mamy często, kiedy byliśmy przeziębieni dawały nam syrop z cebuli albo czosnek. Jak się okazuje, było to najlepsze, co mogły nam dawać. Warzywa mają wiele składników odżywczych, które
Ważność skierowania na badania krwi
Podstawowymi elementami leczenia są badania takie jak chociażby morfologia oraz stosowanie środków farmaceutycznych. Te pierwsze w większości przypadków wykonujemy ze specjalnym skierowaniem
Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Cukier można znaleźć dosłownie w każdym produkcie spożywczym, nawet jeśli nie jest on czymś, co kojarzymy ze słodkim smakiem. To zadziwiające, ale cukier może być w takich produktach
Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie
Jak dzielimy cukry? Jakie są rodzaje cukrów? Węglowodany proste i złożone
Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania
Węglowodany złożone produkty -lista produktów, tabela - przykłady. Zdrowy cukier? Niezbędne dla zdrowia węglowodany
Nie każdy tłuszcz czy cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są wręcz niezbędne dla

Czasami samo odchudzanie nie pomaga, czujemy, że nasze brzuchy stają się większe, zwiększa się obwód w pasie, a my nie czujemy się komfortowo. Winnymi takiej sytuacji są wzdęcia. Jak sobie skutecznie z nimi poradzić? Przede wszystkim należy wykluczyć lub znacząco ograniczyć potrawy wzdymające.

Czym się objawiają wzdęcia? Potrawy wzdymające – co należy wykluczyć?

Najczęstszym objawem wzdęć jest uczucie ciężkości i dyskomfort w brzuchu. Jest ono związane z nadmierną ilością gazów, które zgromadziły się w układzie pokarmowym. Wpływają one na pogorszenie samopoczucia, koncentracji oraz normalne funkcjonowanie. Najczęstszą ich przyczyną jest nieodpowiednia dieta, bogata w produkty wzdymające.

Produkty wzdymające, na przykład warzywa wzdymające – czego unikać?

Istnieje kilka grup produktów (np. warzywa wzdymające), które powinno się wykluczyć walcząc ze wzdęciami. Przede wszystkim warto zrezygnować z roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, grochu) a także kapusty (zarówno surowej, jak i kiszonej). Problematyczne mogą być również wysokobłonnikowe pieczywo a także produkty zawierające laktozę.
Warto zwrócić uwagę ta to, co jemy. Dzięki temu znacząco poprawi się jakość naszego życia.