Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Cukier można znaleźć dosłownie w każdym produkcie spożywczym, nawet jeśli nie jest on czymś, co kojarzymy ze słodkim smakiem. To zadziwiające, ale cukier może być w takich produktach
Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie
Jak dzielimy cukry? Jakie są rodzaje cukrów? Węglowodany proste i złożone
Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania
Węglowodany złożone produkty -lista produktów, tabela - przykłady. Zdrowy cukier? Niezbędne dla zdrowia węglowodany
Nie każdy tłuszcz czy cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są wręcz niezbędne dla
Cukry proste przykłady produktów. Które cukry powinniśmy dostarczać do organizmu?
Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji
Tłuszcze nienasycone produkty i tłuszcze nasycone produkty. Dlaczego powinniśmy jeść tłuszcze? Tłuszcze nienasycone przykłady
Kiedy zależy nam na zdrowiu i pięknej sylwetce zazwyczaj ograniczamy spożycie tłuszczów. Warto

Jedzenie ekologiczne vs normalne
Szereg badań naukowych potwierdza to, że pożywienie ekologiczne jest o wiele zdrowsze. Przede wszystkim jest też smaczniejsze i bardziej wartościowe. Warzywa i owoce uprawiane na ogromną skalę przemysłową nasycone są pestycydami i innymi szkodliwymi substancjami. Dotyczy to zresztą nie tylko warzyw. Weźmy pod uwagę mięso. To pochodzące z ekologicznej hodowli zawiera więcej pełnowartościowego białka. Produkty ekologiczne zawierają zdecydowanie mniej składników szkodliwych takich jak kadm. Jest to pierwiastek o działaniu rakotwórczym.

Warzywa pochodzące z ekologicznych upraw zawierają ponadto zdecydowanie mniejszą ilość azotu. Charakteryzują się również sporą zawartością antyoksydantów, substancji zwalczających wolne rodniki i substancje rakotwórcze. Moda na ekologiczny tryb życia sprawia, że bez problemu znajdziemy sklep oferujący tego typu żywność. Musimy mieć jednak na uwadze, że marchew ekologiczna jest zdecydowanie droższa od tej sprzedawanej na targu czy w supermarkecie. Jeśli chcemy mieć naprawdę ekologiczną żywność to warto zainwestować trochę pracy i samemu wyhodować ekologiczne marchewki i ogórki.