Zdrowe nawyki żywieniowe.
Zdrowe odżywianie ma bardzo duży wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale przede wszystkim na stan naszego zdrowia. Odgrywa bardzo istotną rolę w profilaktyce wielu chorób w tym np. choroby
Przyprawianie na skuteczne odchudzanie
Każdy z nas wie, że jeśli chcemy schudnąć to najważniejsza powinna być dla nas odpowiednia dieta. Czy to jednak oznacza masę wyrzeczeń?
Czy naprawdę musimy pozbywać się z naszego
Marchewkowe wypieki
Marchewka to niezastąpiony składnik wielu surówek, sałatek a nawet ciast. Wypieki z marchewki są proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Przepisy z marchewki na ciasta coraz częściej wykorzystywane
Leki od Matki Natury
Nasze babcie i mamy często, kiedy byliśmy przeziębieni dawały nam syrop z cebuli albo czosnek. Jak się okazuje, było to najlepsze, co mogły nam dawać. Warzywa mają wiele składników odżywczych, które
Ważność skierowania na badania krwi
Podstawowymi elementami leczenia są badania takie jak chociażby morfologia oraz stosowanie środków farmaceutycznych. Te pierwsze w większości przypadków wykonujemy ze specjalnym skierowaniem
Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Cukier można znaleźć dosłownie w każdym produkcie spożywczym, nawet jeśli nie jest on czymś, co kojarzymy ze słodkim smakiem. To zadziwiające, ale cukier może być w takich produktach
Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które

Jedzenie ekologiczne vs normalne
Szereg badań naukowych potwierdza to, że pożywienie ekologiczne jest o wiele zdrowsze. Przede wszystkim jest też smaczniejsze i bardziej wartościowe. Warzywa i owoce uprawiane na ogromną skalę przemysłową nasycone są pestycydami i innymi szkodliwymi substancjami. Dotyczy to zresztą nie tylko warzyw. Weźmy pod uwagę mięso. To pochodzące z ekologicznej hodowli zawiera więcej pełnowartościowego białka. Produkty ekologiczne zawierają zdecydowanie mniej składników szkodliwych takich jak kadm. Jest to pierwiastek o działaniu rakotwórczym.

Warzywa pochodzące z ekologicznych upraw zawierają ponadto zdecydowanie mniejszą ilość azotu. Charakteryzują się również sporą zawartością antyoksydantów, substancji zwalczających wolne rodniki i substancje rakotwórcze. Moda na ekologiczny tryb życia sprawia, że bez problemu znajdziemy sklep oferujący tego typu żywność. Musimy mieć jednak na uwadze, że marchew ekologiczna jest zdecydowanie droższa od tej sprzedawanej na targu czy w supermarkecie. Jeśli chcemy mieć naprawdę ekologiczną żywność to warto zainwestować trochę pracy i samemu wyhodować ekologiczne marchewki i ogórki.