Przyprawianie na skuteczne odchudzanie
Każdy z nas wie, że jeśli chcemy schudnąć to najważniejsza powinna być dla nas odpowiednia dieta. Czy to jednak oznacza masę wyrzeczeń?
Czy naprawdę musimy pozbywać się z naszego
Marchewkowe wypieki
Marchewka to niezastąpiony składnik wielu surówek, sałatek a nawet ciast. Wypieki z marchewki są proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Przepisy z marchewki na ciasta coraz częściej wykorzystywane
Leki od Matki Natury
Nasze babcie i mamy często, kiedy byliśmy przeziębieni dawały nam syrop z cebuli albo czosnek. Jak się okazuje, było to najlepsze, co mogły nam dawać. Warzywa mają wiele składników odżywczych, które
Ważność skierowania na badania krwi
Podstawowymi elementami leczenia są badania takie jak chociażby morfologia oraz stosowanie środków farmaceutycznych. Te pierwsze w większości przypadków wykonujemy ze specjalnym skierowaniem
Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Cukier można znaleźć dosłownie w każdym produkcie spożywczym, nawet jeśli nie jest on czymś, co kojarzymy ze słodkim smakiem. To zadziwiające, ale cukier może być w takich produktach
Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie

Nasze babcie i mamy często, kiedy byliśmy przeziębieni dawały nam syrop z cebuli albo czosnek. Jak się okazuje, było to najlepsze, co mogły nam dawać. Warzywa mają wiele składników odżywczych, które są nam potrzebne, by poprawnie funkcjonować. Jednak, potrafią też leczyć nasze dolegliwości lub wspierać podczas leczenia wszelkimi antybiotykami, lekami, czy innymi preparatami.

Ciśnienie

Jak się okazuje niektóre warzywa mogą bardzo pomóc nam ze zbyt wysokim ciśnieniu. Szpinak i papryka zawierają silne przeciwutleniacze, które regulują przepływ krwi, obniżając tym samym ciśnienie.

Wątroba i woreczek żółciowy

Warzywa które leczą przypadłości związane z wątrobą to między innymi oliwki i buraki ćwikłowe. Oliwki zawierają składniki wpływające na zwiększone wydzielanie żółci Na poprawę pracy wątroby pomoże zaś ćwikła, czyli nic innego jak gotowane buraki ćwikłowe z chrzanem i kminem. Na wątrobę i woreczek żółciowy kojąco działają również surowe pomidory i zielony groszek.

Migreny

Wiele osób twierdzi, że na migreny powinno się pić kawę. Jest w tym wiele prawdy, bo kofeina rozszerza naczynia krwionośne. Może to zahamować dalszy rozwój migreny lub choć załagodzić ból. Mało kto wspomina jednak o imbirze. Imbir może zapobiec mdłościom i załagodzić przebieg migreny.

Zbyt wysoki cholesterol

W walce ze zbyt wysokim cholesterolem Matka Natura dała nam bardzo silnego sojusznika. I nie chodzi jedynie o jej zapach, ale także i o kwercetynę. Mowa o cebuli. Wcześniej wspomniany związek to bardzo silny przeciwutleniacz. Za jego sprawą podnoszony jest poziom dobrego cholesterolu we krwi, a produkcja złego jest powstrzymywana.

Biegunka

Biegunka to przypadłość, która może dotknąć każdego z nas, wszędzie gdzie tylko się znajdziemy. Nie zawsze jednak pod ręką mamy leki przeciw biegunce. Czasami zamiast tego w domu znajdziemy tylko marchewkę. A co taka marchewka tu pomoże? Jak się okazuje bardzo dużo. Rozgotowana marchewka w wodzie z gotowania – czyli inaczej zwana marchwianka – potrafi łagodzić objawy biegunki.