Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie
Jak dzielimy cukry? Jakie są rodzaje cukrów? Węglowodany proste i złożone
Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania
Węglowodany złożone produkty -lista produktów, tabela - przykłady. Zdrowy cukier? Niezbędne dla zdrowia węglowodany
Nie każdy tłuszcz czy cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są wręcz niezbędne dla
Cukry proste przykłady produktów. Które cukry powinniśmy dostarczać do organizmu?
Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji
Tłuszcze nienasycone produkty i tłuszcze nasycone produkty. Dlaczego powinniśmy jeść tłuszcze? Tłuszcze nienasycone przykłady
Kiedy zależy nam na zdrowiu i pięknej sylwetce zazwyczaj ograniczamy spożycie tłuszczów. Warto
Jedzenie spalające tłuszcz. Jak spalać tłuszcz, jedząc konkretne produkty? Warzywa spalające tłuszcz - pokarmy spalające tłuszcz
Dieta nie musi opierać się wyłącznie na ograniczaniu porcji i spożywaniu posiłków niskokalorycznych.

Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania naszych organizmów. Moda na zdrowy tryb życia i diety spowodowały, że cukry zaczęły być uznawane za zbędne, a wręcz szkodliwe. Choć oczywiście bez części z nich możemy się spokojnie obyć, niektóre są konieczne, żeby nasze ciało mogło właściwie działać. Jak dzielimy cukry i które z nich są dla nas istotne?

Węglowodany proste i złożone – podstawowy podział

Podstawowy podział wymienia węglowodany proste i złożone. Cukrami prostymi w dietetyce określa się cukry składające się z jednej cząsteczki sacharydy, czyli monosacharydy lub disacharydy – z dwiema cząsteczkami. Najważniejszym dla naszego zdrowia węglowodanem jest glukoza. To najprostszy cukier. To on jest głównie wchłaniany do krwi z pokarmu, a też bywa magazynowany w wątrobie. Z niego nasz organizm jest w stanie wytworzyć wszystkie potrzebne mu inne cukry.

Jak dzielimy cukry? Inne rodzaje cukrów

Oprócz wymienionych cukrów prostych w żywności pojawiają się również cukry złożone – mniej niezbędne i trudniej przyswajalne. Do najczęściej występujących zalicza się: skrobię, glikogen i celulozę.