Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie
Jak dzielimy cukry? Jakie są rodzaje cukrów? Węglowodany proste i złożone
Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania
Węglowodany złożone produkty -lista produktów, tabela - przykłady. Zdrowy cukier? Niezbędne dla zdrowia węglowodany
Nie każdy tłuszcz czy cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są wręcz niezbędne dla
Cukry proste przykłady produktów. Które cukry powinniśmy dostarczać do organizmu?
Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji
Tłuszcze nienasycone produkty i tłuszcze nasycone produkty. Dlaczego powinniśmy jeść tłuszcze? Tłuszcze nienasycone przykłady
Kiedy zależy nam na zdrowiu i pięknej sylwetce zazwyczaj ograniczamy spożycie tłuszczów. Warto
Jedzenie spalające tłuszcz. Jak spalać tłuszcz, jedząc konkretne produkty? Warzywa spalające tłuszcz - pokarmy spalające tłuszcz
Dieta nie musi opierać się wyłącznie na ograniczaniu porcji i spożywaniu posiłków niskokalorycznych.

Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji powinny znajdować się w odpowiednio zbilansowanej diecie, oczywiście we właściwej proporcji. Specjaliści podają, że ich zawartość nie powinna przekraczać odpowiednio dla cukrów 40%, a dla tłuszczów 30% dziennego spożycia. Które cukry są dobre dla naszego zdrowia?

Cukry proste przykłady produktów

Najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu są cukry proste, wśród których wyróżnia się monosacharydy (np. glukoza, fruktoza) i disacharydy (np. sacharoza). Składają się one z jednej cząstki sacharydu.

Najważniejsza dla naszego zdrowia jest glukoza. Większość cukrów w naszym organizmie wchłania się do krwi właśnie w postaci glukozy lub może się w nią przekształcać w wątrobie. Nasze ciało potrafi wytworzyć z niej wszystkie inne potrzebne mu cukry. Cukry proste przykłady produktów, w których występuje glukoza to: przede wszystkim owoce, soki i miód.

Zadbajmy o to, żeby było jej wystarczająco w naszym codziennym jadłospisie. Mogą one wpływać bezpośrednio na stan naszego zdrowia i ogólną kondycję.