Leki od Matki Natury
Nasze babcie i mamy często, kiedy byliśmy przeziębieni dawały nam syrop z cebuli albo czosnek. Jak się okazuje, było to najlepsze, co mogły nam dawać. Warzywa mają wiele składników odżywczych, które
Ważność skierowania na badania krwi
Podstawowymi elementami leczenia są badania takie jak chociażby morfologia oraz stosowanie środków farmaceutycznych. Te pierwsze w większości przypadków wykonujemy ze specjalnym skierowaniem
Dlaczego warto ograniczyć cukier?
Cukier można znaleźć dosłownie w każdym produkcie spożywczym, nawet jeśli nie jest on czymś, co kojarzymy ze słodkim smakiem. To zadziwiające, ale cukier może być w takich produktach
Witamina D występowanie w produktach. Do czego jest nam potrzebna witamina D? Produkty bogate w witaminę D
Witaminy można dzielić w różny sposób – możemy wyróżnić te rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach oraz te, które
Witamina A właściwości. Jakie są rodzaje witaminy A? Witamina A produkty
Dieta, żeby być zdrowa musi być zbilansowana i zawierać wszystkie składniki odżywcze, minerały i oczywiście witaminy. Jedną z niedocenianych i niezmiernie
Jak dzielimy cukry? Jakie są rodzaje cukrów? Węglowodany proste i złożone
Generalizowanie nie jest najlepszym możliwym sposobem określania ludzkich potrzeb, zwłaszcza gdy mówimy o produktach niezbędnych do funkcjonowania
Węglowodany złożone produkty -lista produktów, tabela - przykłady. Zdrowy cukier? Niezbędne dla zdrowia węglowodany
Nie każdy tłuszcz czy cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektóre z nich są wręcz niezbędne dla

Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji powinny znajdować się w odpowiednio zbilansowanej diecie, oczywiście we właściwej proporcji. Specjaliści podają, że ich zawartość nie powinna przekraczać odpowiednio dla cukrów 40%, a dla tłuszczów 30% dziennego spożycia. Które cukry są dobre dla naszego zdrowia?

Cukry proste przykłady produktów

Najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu są cukry proste, wśród których wyróżnia się monosacharydy (np. glukoza, fruktoza) i disacharydy (np. sacharoza). Składają się one z jednej cząstki sacharydu.

Najważniejsza dla naszego zdrowia jest glukoza. Większość cukrów w naszym organizmie wchłania się do krwi właśnie w postaci glukozy lub może się w nią przekształcać w wątrobie. Nasze ciało potrafi wytworzyć z niej wszystkie inne potrzebne mu cukry. Cukry proste przykłady produktów, w których występuje glukoza to: przede wszystkim owoce, soki i miód.

Zadbajmy o to, żeby było jej wystarczająco w naszym codziennym jadłospisie. Mogą one wpływać bezpośrednio na stan naszego zdrowia i ogólną kondycję.