Zakupy spożywcze online - dlaczego warto?
Coraz więcej sklepów spożywczych oferuje możliwość robienia zakupów także przez internet. Takie rozwiązanie cieszy się obecnie rosnącą popularnością wśród konsumentów. Czy jednak
Chcesz żyć zdrowo?
Pytanie z tytułu tego artykułu wydaje się być klasycznym pytaniem retorycznym. Przecież każdy z nas chciałby żyć zdrowo i cieszyć się dobrą kondycją znacznie dłużej. Oczywiście nie wynaleziono jeszcze
Zdrowe nawyki żywieniowe.
Zdrowe odżywianie ma bardzo duży wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale przede wszystkim na stan naszego zdrowia. Odgrywa bardzo istotną rolę w profilaktyce wielu chorób w tym np. choroby
Przyprawianie na skuteczne odchudzanie
Każdy z nas wie, że jeśli chcemy schudnąć to najważniejsza powinna być dla nas odpowiednia dieta. Czy to jednak oznacza masę wyrzeczeń?
Czy naprawdę musimy pozbywać się z naszego
Marchewkowe wypieki
Marchewka to niezastąpiony składnik wielu surówek, sałatek a nawet ciast. Wypieki z marchewki są proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Przepisy z marchewki na ciasta coraz częściej wykorzystywane
Leki od Matki Natury
Nasze babcie i mamy często, kiedy byliśmy przeziębieni dawały nam syrop z cebuli albo czosnek. Jak się okazuje, było to najlepsze, co mogły nam dawać. Warzywa mają wiele składników odżywczych, które
Ważność skierowania na badania krwi
Podstawowymi elementami leczenia są badania takie jak chociażby morfologia oraz stosowanie środków farmaceutycznych. Te pierwsze w większości przypadków wykonujemy ze specjalnym skierowaniem

Moda na zdrowy tryb życia spowodowała, że wiele osób jak ognia unika spożywania tłuszczy i cukrów. A to olbrzymi błąd. Oba rodzaje substancji powinny znajdować się w odpowiednio zbilansowanej diecie, oczywiście we właściwej proporcji. Specjaliści podają, że ich zawartość nie powinna przekraczać odpowiednio dla cukrów 40%, a dla tłuszczów 30% dziennego spożycia. Które cukry są dobre dla naszego zdrowia?

Cukry proste przykłady produktów

Najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu są cukry proste, wśród których wyróżnia się monosacharydy (np. glukoza, fruktoza) i disacharydy (np. sacharoza). Składają się one z jednej cząstki sacharydu.

Najważniejsza dla naszego zdrowia jest glukoza. Większość cukrów w naszym organizmie wchłania się do krwi właśnie w postaci glukozy lub może się w nią przekształcać w wątrobie. Nasze ciało potrafi wytworzyć z niej wszystkie inne potrzebne mu cukry. Cukry proste przykłady produktów, w których występuje glukoza to: przede wszystkim owoce, soki i miód.

Zadbajmy o to, żeby było jej wystarczająco w naszym codziennym jadłospisie. Mogą one wpływać bezpośrednio na stan naszego zdrowia i ogólną kondycję.